Zapněte si prosím javascript. Některé funkce stránek nemusí fungovat správně a nepůjde dokončit objednávka
Návod jak zapnout javascript
Objednávku můžete poslat i na email info@outdoor-military.cz
OutDoor - MILITARY logo
777 54 94 93 (Po-Pá 8:30 - 16:30)
NÁKUPNÍ KOŠÍK
Košík je prázdný

Sabráž


Sabráž je speciální technika otevírání lahve šampaňského. Datuje se už od dob napoleonských válek, kdy vojáci neměli čas otevírat opatrně lahve sektu, proto svou šavlí usekli celé hrdlo lahve. Početná vítězství v dobývání evropských měst jim dávala mnoho příležitostí k oslavám.

Před samotnou sabráží je třeba dodržet několik následujících zásad. Láhev musí být řádně odpočatá a vychlazena na 3 - 5 °C a to ze dvou důvodů - s teplým šampaňským nelze provést sabráž, protože by mohlo dojít k výbuchu lahve a za druhé, studený sekt lépe drží CO2, čímž se zabrání nadměrným ztrátám vína. Tlak v lahvi by měl mít 3 atmosféry, což splňují všechna šumivá vína i šampaňské.

K samotné sabráži se tradičně používá šavle s co nejkratším ostřím, nahradit ji může ale i mačeta nebo velký kuchyňský nůž. Ostřílený profík si ovšem troufne na otevření šampaňského i s robustnějším podstavcem sklenky na víno. 

Vždy mějte na zřeteli, že se opravdu nejedná o bezpečnou záležitost a může dojít k explozi láhve! 

Nejprve odstraňte hliníkovou folii a odrátování chránící korkový špunt. Praváci uchopí šavli do pravé ruky a levou rukou drží láhev za dno v úhlu 40 - 45 stupňů. Aby se ochránilo ostří, může se vést seknutí tupou hranou zbraně. Plynulým a rázným seknutím veďte šavli po hrdle láhve až k rozšířenému nákružku. Pevný úder urazí celé skleněné hrdlo i s korkovým uzávěrem. Samotné seknutí nemusí být vedeno nijak zvláštní silou, důležité je plynulé a pevné seknutíPřípadné drobné skleněné střípky a úlomky se odplaví spolu se sektem. 

Přejeme mnoho úspěšně otevřených lahví šampaňského sabráží, a na zdraví!

 

Články

Kategorie

Proč od nás

Informujeme

Army shop na Facebooku